Olika sorters proteinpulver

Proteintillskott finns olika former; bars, färdig dryck eller i pulverform. Det billigaste är att köpa proteinpulver som man själv blandar ut i vatten eller mjölk. Här får du lära dig mer om vilka olika sorters pulver med protein som finns att köpa.

butikshylla med många burkar

Vassleprotein (Whey protein)

Vassleprotein förekommer naturligt och renas fram från mjölk. På engelska heter produkten Whey protein och används ofta som benämning på produkter baserade på vassleprotein. Vassleproteiner tas upp snabbt av kroppen.

På butikshyllan finns det ofta Whey-80 och Whey-100. Siffran anger koncentrationen med vassleprotein där Whey-100 har knappt något annat innehåll alls än protein. Ett Whey80-pulver ligger nära 80 g protein per 100 g torrvikt. Det enklaste när man ska dosera är dock att räkna om mängden protein per skopa eller decilitermått proteinpulver.

Kaseinbaserat protein

Precis som vassleprotein renar man fram kasein från mjölk. Kasein tas upp långsamt av kroppen och används ofta strax före sänggående eftersom det passar ihop bra med kroppens vilo- och uppbyggnadsperiod.

Hydrolyserade proteiner

Proteiner som är hydrolyserade är förspjälkade, vilket gör att upptaget blir snabbare. Det pga att proteinet redan har fördelats i kortare kedjor av aminosyror.

Vegetabiliskt protein

Används för att särskilja innehållet från protein hämtade ur animaliska produkter. Vanligaste källan är sojabönor men även ärtprotein har fått stort genomslag.

torkade sojabönor

Sojaprotein är ett fullvärdigt protein och täcker därför in alla de essentiella aminosyrorna vi behöver. Proteinpulver med sojaprotein är generellt sett något dyrare än motsvarande vassleprotein (Whey).