Gammalt proteinpulver: hur länge håller pulvret?

För vissa går träning och kost i vågor där man kanske köper på sig proteinpulver som man sedan inte hinner förbruka innan bäst-före-datum har passerat. Men hur länge håller egentligen ett pulver och när blir det gammalt?

Alla har vi säkert tänkt att det kommer gå åt förr eller senare åsså har vi köpt på oss storpack av mat. Detsamma gäller kosttillskott som proteinpulver där man dessutom kanske brottas med att träning, kosthållning och motivation är saker som går i vågor.

proteinpulver i glasburk

Även om det finns datummärkning på proteinpulver så gäller ju samma sak som med livsmedel. Det är ett bäst-före-datum som egentligen bara säger när det är bäst. Det kan fortfarande vara ett bra och fungerande pulver efter angivet utgångsdatum.

Proteinpulvrets fördelar som torrvara

Fördelen med ett proteinpulver är att det är en torrvara. Mikrober som mögelsvamp eller bakterier behöver fukt för att kunna växa och föröka sig. Det gör att ett helt snustorrt pulver är långt, långt ifrån en miljö där mikroberna vill hålla till.

Man brukar prata om vattenaktivitet i olika livsmedel där torrvaror har väldigt låg sådan. Ser man bara till att ha pulvret på en sval, torr och skyddad plats i burken så är risken för att det blir bakterie- eller svamptillväxt väldigt liten.

Gamla proteinpulver kan ha sämre funktion

Men sen är det väl inget konstigt om ett äldre proteinpulver beter sig annorlunda. Dels kan det vara svårare att lösa och kanske bildar ovanligt mycket klumpar. Det kan också hända att det börjar lukta eller smaka lite unket.

Ett pulver som inte beter sig som det ska, alltså som det var när du köpte det, är nog att anse som gammalt och passerat.

Är det svårt att lösa upp helt och det kommer klumpar av olöst proteinpulver i munnen. Ja, då är det nog dags att slänga det och köpa ett nytt proteinpulver – kanske en mindre burk denna gång eller en smak som du inte blir less på.