Veganskt proteinpulver

En stark trend i samhället och speciellt bland hälso- och träningsintresserade är att äta veganskt. Det har lett till att många tillverkare har börjat göra veganskt proteinpulver baserade på växtproteiner.

När det gäller proteinintag finns det en utbredd missuppfattning om att veganmat inte kan säkerställa proteinbehovet eftersom man inte äter kött. Det stämmer ju dock inte då många grödor faktiskt har högre proteinhalt än vad många köttprodukter har, speciellt hel- och halvfabrikat som kan vara ganska proteinfattiga.

ProteinFettKolhydrater
Scan Svensk Falukorv9%23%4%
Tofu Kung Markatta18%9%1,6%

Källor: Scan.se och Kungmarkatta.se

Olika proteinkällor till de veganska pulvren

Det kommer ständigt nya smaker och blandningar av proteinpulver till denna relativt nya produktkategori. Den som är van med vassleprotein kanske tycker det är lite annorlunda men smaksättningen utvecklas hela tiden.

Ärtprotein

Gula ärtor är billiga att odla och de har bra näringsvärde. Det gör att man kan producera ganska billiga proteinpulver från ärtproteinisolat. Flera tillverkare har valt ärtprotein till sina veganpulver.

Pea Protein Isolate
Gott, högkvalitativt och 100% vegetabiliskt protein! Pea Protein Isolate är ett rent och högkoncentrerat ärtproteinisolat från Star Nutrition. Finns i tre varianter: Utan smak, jordgubb och med chokladsmak (naturligt smaksatt). Passar efter träning, som mellanmål eller för bakning.

Pea Protein Isolate, Star Nutrition, ärtproteinpulver

Sojaprotein

Soy Pro
Scitec Nutrition har ett pulver som baseras på protein från sojabönor. Det är ett komplett och högvärdigt veganskt proteinpulver med BCAA, glutamin och arginin. Finns att köpa i olika smaker som choklad, vanilj och jordgubb. Innehåller också dextros, aspartame och xantangummi.

Soy Pro, proteinpulver soja

Hampaprotein

Hampaprotein EKO
Superfruit har en påse med ekologiskt framställd hampa som pulveriserats och är helt utan tillsatser. Ett RAW-food proteinpulver som har 45% protein, 10% omegafett, 20% kostfiber och tio essentiella aminosyror.

Superfruit Hemp Protein, hampaproteinpulver Eko

Blandning av veganskt proteinpulver från olika växter

Utöver dessa finns det blandningar med veganskt proteinpulver där man mixat från ärtor, hampafrön, sojabönor och ris men även quinoa och potatis förekommer. Star Nutrition Vegan Protein Blend är en sådan blandning som säljs hos bland annat stora kedjan Gymgrossisten.

Protein från animaliska livsmedel innehåller alla aminosyror. Man brukar prata om en komplett aminosyraprofil. I vegetabilier kan vissa aminosyror saknas eller vara av väldigt låg halt. Att då blanda olika växtprotein ger en mer komplett aminosyraprofil.

FoodSpring har också ett veganpulver med blandade proteinkällor. De har valt fyra stycken:

  • ärtor
  • hampafrön
  • ris
  • solrosfrön

Nätbutiker som säljer veganska proteinpulver