Allt om 1 dl proteinpulver

Proteinpulver ska doseras och blandas med vatten, mjölk eller annan dryck. För att få rätt mängd kan man antingen gå på volym eller vikt. Men hur mycket är egentligen 1 dl proteinpulver?

Vi har kollat på några av de största tillverkarna av proteinpulver och läst på deras förpackningar. I vår omvandling här nedan är det Whey-80 från Star Nutrition som vi använt då det är ganska typiskt för proteinpulver i stort.

Häng med på beräkningarna så kan du säkert räkna själv sedan på ditt eget pulver.

1 dl proteinpulver = 37 g

Vi får det till att i snitt väger 1 dl pulver cirka 37 g. Och det är alltså pulvrets totala vikt, inte mängden protein.

whey-80 proteinpulver 1kg, star nutrition
1 kg proteinpulver Whey-80

1 dl pulver = 28 g protein

Förteckningen på näringsinnehåll anger hur stor andel som utgörs av olika näringsämnen. Där kan man utläsa att Whey-80 Banana har 76 g protein per 100 g torrvikt. Räknar om det mot decilitermåttet blir det att 1 dl motsvarar 28 g protein (76% av 37 g).

30 g protein = 1,07 dl

Om du då vill säkerställa ett proteinintag om 30 g i din shake ska du ta 1,07 dl av ditt proteinpulver, om det har samma proteinmängd som i våra beräkningar.

Hur mycket protein i en skopa pulver?

Ja, det är en svår fråga eftersom olika tillverkare har olika typer av skopor. Därför blir det upp till dig att fylla en skopa och väga proteinpulvret. Sen kan du med hjälp av pulverförpackningens tabell räkna om.

Det brukar dock vara angivet på förpackningen hur mycket protein man får från en skopa, så det är egentligen inte så mycket du behöver räkna på själv.