BCAA

Du kanske har sett dessa fyra bokstäver på proteinpulver, energidrycker och andra kosttillskott men vad står de för? BCAA är en förkortning för engelskans Branched-Chain Amino Acids och betyder grenade aminosyror.

Det finns 20 olika aminosyror som bygger upp proteiner i kroppen. Dessa aminosyror kan delas in på lite olika sätt och kanske du har hört talas om essentiella aminosyror, som är de vi inte kan syntetisera själva utan måste inta genom kost.

Grenade aminosyror

Ett annat sätt att dela in aminosyrorna på är hur de ser ut. Några av molekylerna är grenade och det är dessa som räknas in i gruppen BCAA.

Det är tre av de tjugo som är grenade och de är:

  • leucin
  • isoleucin
  • valin

Alla dessa tre ingår i gruppen essentiella, så vi måste inta de för att överleva men i hur stora mängder då? Behöver man verkligen ta tillskott med BCAA?

BCAA för prestation och återhämtning

Det var inom fitness- och träningsvärlden som BCAA först dök upp. För att kunna prestera på hög nivå och kunna tåla tuff träning har det visat sig att BCAAs spelar en roll.

De grenade aminosyrorna används i muskelceller för metabolismen. Vid hård fysisk ansträngning har man sett att mängden BCAAs sjunker i blodet.

En teori (som fortfarande bara är teori) är att lägre nivåer av BCAAs gör att tryptofan kan tävla ut om att passera blod/hjärn-barriären och där konverteras till serotonin som gör oss mentalt trötta.

Tillskott av BCAA skulle isåfall motverka mental trötthet, men forskarnas konsensus har inte visat att det stämmer ännu.

BCAA i kosten

Alla de grenade aminosyrorna finns i mat och störst mängder finns i mjölk, ägg, kött och fisk. Bland de helt vegetabiliska livsmedlen är det soja som har störst andel men även linser och bönor är bra källor.

Tillskott av BCAA i dryck eller pulverform

Självklart finns det massor av produkter på hyllorna som riktat in sig på BCAA. Några av de är: