Aminosyror – proteiners byggstenar

Ett protein är uppbyggt av flera mindre beståndsdelar som kallas för aminosyror. Det finns 20 olika aminosyror, som var och en har olika egenskaper. Beroende på vilka aminosyror som ett protein är uppbyggt av får proteinet sin unika egenskap.

aminosyror

Alanin

en av de allra minsta aminosyrorna. Den är icke-essentiell och kan bildas från pyruvat men även intas via maten. Förutom som byggsten i proteiner agerar den ensam som signalsubstans i hjärnan.

Cystein

en av två aminosyror som kan bilda svavelbryggor i proteiner och därigenom stabilisera de. Används också som tillsats i olika livsmedel och kallas då för E920.

Asparaginsyra

icke-essentiell aminosyra som kroppen själv kan bilda via ureacykeln. Förekommer rikligt i sockerväxter och vissa grönsaker. Fungerar också som signalsubstans.

Glutaminsyra

förekommer som salt i populära Glutamat, smakförstärkare. Förekommer naturligt i soja och valnötter. I mat kan den förekomma som tillsats och kallas då för E620. Förekommer ofta i halvfabrikat.

Fenylalanin

En av de som är nödvändiga att tillföra via kost. Finns rikt av i mejeriprodukter, fågel, fisk, skaldjur och baljväxter (linser, bönor). Fenylalanin är en av beståndsdelarna i sötningsmedlet aspartam.

Glycin

Den absolut enklaste och lättaste av aminosyrorna. Människokroppen använder glycin vid avgiftning i levern. Används också som signalsubstans i nervsystemet. I livsmedelindustrin används glycin som smakförstärkare under namnet E640.

Histidin

Medverkar genom histamin i kroppens immunförsvar. Är en av de för barn specifika essentiella aminosyrorna.

Isoleucin

Tillhör de essentiella aminosyrorna och måste tillföras via födoämnen eller tillskott. Livsmedel som är rika på isoleucin är ägg, kyckling, sojabönor och mjölk.

Lysin

Kan inte tillverkas av kroppen själv utan måste tillföras med födan. Förekommer mest i animaliska produkter baserade på kött och fisk. Även baljväxter är rika på denna aminosyra.

Leucin

Finns mycket av i ägg, fläskkött, sojabönor och bladgrönsaker. Måste tillföras till kroppen via födan.

Metionin

Höga halter av metionin återfinns i ägg och sesamfrön, fisk och kött. Aminosyran är en kraftfull antioxidant.

Asparagin

Har en roll i nervsystemet för att upprätthålla balans. Det finns rikligt av asparagin i mjölkprodukter, ägg, kött, fågel och potatis.

Prolin

Kan produceras av kroppen själv och är således icke-essentiell och behöver inte ätas. Utgör en viktig komponent i bindväv, muskler och hud men kräver C-vitamin. Finns i fläskkött, fågel, ägg och keso.

Glutamin

En aminosyra som förekommer i stora mängder i kroppen. Behöver inte tillföras via kosten förutom under extrema förhållanden som feber, sjukdom, hård träning och bantning.

Arginin

En för barn essentiell aminosyra. Under tillväxtåren är arginin inblandad i stimulering av hypofysen via ett tillväxthormon.

Serin

Är delaktig i bildandet av neurotransmittorer. Har en immunhämmande effekt. Finns i fläsk, fågel, sesamfrön och sojabönor.

Treonin

Är en av de nödvändiga (essentiella) aminosyrorna. Behövs för optimal matsmältning och tarmfunktion.

Valin

Är också en essentiell aminosyra som måste tillföras via mat eller tillskott. Förekommer rikligt i muskler och är viktig för återhämtning. Finns rikligt i livsmedel som t.ex. biff, fisk, ägg och bönor. Även mycket Valin finns i spenat och broccoli.

Tryptofan

Är en essentiell aminosyra och kan passera blod-hjärn barriären. Inne i hjärnan metaboliseras tryptofan till serotonin, som t.ex. har lugnande effekter. För låg halt av serotonin är känt att vara orsak till depressioner. Tryptofan finns i livsmedel som fläsk, nötkött, fisk, sojabönor, jordnötter och linser.

Tyrosin

Kan syntetiseras från fenylalanin och behöver alltså inte intas med kosten. I livsmedel är Tyrosin vanligt förekommande i mejerprodukter, fisk, avocados och bananer.